Oubaitori – Japanilainen ajatus ihmisistä kukkina
Oubaitori on japanilainen ajatus siitä, kuinka ihmiset ovat kuin kukkia, jotka kukkivat jokainen omaan aikaansa ja omin yksilöllisin tavoin. Tämä oli ydinajatus on myös Kukin syntytarinan takana, mutta vasta myöhemmin löysin japanilaisesta kulttuurista ajatuskonseptille myös oman termin! Esittelen hieman oubaitorin alkuperäistä japanilaista ajatusta:
Oubaitori-periaate on opas mahdollisimman täyteläiseen ja ei-vertailuun pohjautuvaan elämään. Se perustuu neljään Japanissa kukkivaan puuhun. Sana oubaitori onkin kirjoitettu näiden neljän puun japanilaisten kanji-merkkien yhdistelmäksi 桜梅桃李 (kirsikka, aprikoosi, persikka ja luumu).
Kaikki nämä puut tuottavat kauniita mutta erilaisia kukkia ja oubaitori pyrkii juhlimaan niiden jokaisen ainutlaatuisuutta. Kullakin niistä on oma kukintajärjestys, -tapa ja -aika. Ne kaikki tuovat maisemaan jotain ainutlaatuista ja koristelevat sitä omalla tavallaan, minkä vuoksi puiden kukat ja hedelmät eivät ole vertailukelpoisia.
Oubaitori sisältääkin käsitteen ei-vertailu. Jokainen kukka kasvaa oman rytminsä mukaan ja omissa väreissään. Tämä on muistutus siitä, että ei ole mitään syytä vertailla kahta erilaista kukkaa. Myöskään ihmisinä meissä ei ole kahta samanlaista yksilöä. Jokaisen elämä on erilaista: jokaisella on hyvin erilaiset lähtökohdat, taidot, intohimot ja tavoitteet, sekä aivan erilainen polku kuljettavaksi.
Miksi ihmeessä siis vertaamme itseämme muihin, kun voisimme keskittyä omaan kasvuumme, sekä arvostamaan juuri sitä, mikä tekee meistä erityisiä ja ainutlaatuisia? Oubaitorin tarkoitus on viedä huomiomme niiden vahvuuksien ja lahjojen hyödyntämiseen mitä meillä on, eikä asioihin joita meiltä puuttuu.
Oubaitori kehottaa nauttimaan täyteläisestä elämästä ja tästä ainutlaatuisesta matkasta tekemällä ja olemalla juuri sitä mikä on meille luontaista, juuri itsellemme sopivaan aikaan ja sopivalla tavalla.
Itse tiivistän ajatuksen yhteen sanaan: kuki.